Ontstaan en geschiedenis

In 1964 is de Parochiezaal gebouwd, door en voor de parochianen en de verenigingen. In mei 1965 werd deze geopend. Destijds was dit gebouw de meest moderne parochiezaal in de Noorderkempen. De parochiezaal was een onderdeel van de vzw Dekenaat Noorderkempen regio Hoogstraten (bisdom).
Alle verenigingen konden hun activiteiten door laten gaan in de Parochiezaal, tegen een gunstig tarief.
Hiernaast werden er ook vele trouwpartijen en andere particuliere feesten georganiseerd. Op deze manier werd de Parochiezaal rendabel. Ook de meeste uitvaarten in Minderhout werden in de zaal gegeven.

Na verloop van tijd gingen vele verenigingen zelf (met goedkeuring en soms steun van de stad Hoogstraten) een eigen gebouw zetten. Dit samen met de verouderingen van de locatie, heeft bijna voor de ondergang van de Parochiezaal gezorgd. Rond 2010 werd een vergadering belegd met alle verenigingen. Nagenoeg unaniem werd beslist dat de Parochiezaal nodig is voor de werking van de verenigingen.

Er werd een werkgroep opgericht om de zaken te bekijken. Zelfs verhuizen naar een andere locatie werd overwogen. Spijtig genoeg werd er geen consensus gevonden en werd het duidelijk dat we de bestaande zaal zouden moeten renoveren.
In 2015 werd de grote zaal terug in een nieuw kleedje gestoken. De zaal zelf werd opgefrist en eigentijds gemaakt, met sfeerverlichting, muziekinstallatie, TV, projectiemogelijkheden, ...
In 2016 werd aansluitend de kleine zaal in een nieuw jasje gestoken en werd er daar een gebruiksvriendelijke taptoog voorzien.

Nu de zalen weer aantrekkelijker waren stonden we voor nog grotere uitdagingen, als eerste het renoveren van het sanitair, inkom, ...
Minder dringend, maar wel zeker op te nemen in ons budget de isolatie, ventilatie, verwarming, ....
Ondertussen liet ook de vzw Dekenaat der Noorderkempen weten dat het niet meer in hun visie past om te investeren in gebouwen.
Daarom waren we genoodzaakt om een nieuwe vzw 't Markenhof op te richten die het bestuur van de zalen gaat behartigen.

Na de oprichting van de vzw was het eerste grote werk het vernieuwen van de inkomhal en het sanitair. Het sanitair werd volledig aangepast aan de moderne noden en wettelijke eisen.

De komende jaren staat dan weer de isolatie, ventilatie, verwarming, ... op het programma.

Bestuur vzw 't Markenhof

Het bestuur van 't Markenhof bestaat momenteel uit 10 personen. Het zijn bijna dezelfde personenen die eerst het bestuur vertegenwoordigden van de Parochiezaal en die destijds een afvaardiging waren van de lokale verenigingen.

Voorzitter: Piet De Bie (Kernteam Sint Clemens)
Ondervoorzitter: Albert Van Bouwel (KWB)
Secretaris: Luc Herthogs (KWB)
Penningmeester: Koen Pauwels (KWB)
Leden van bestuur: Christiane De Bie (KVLV)
Julia Jespers (KVLV)
Dirk De Bie (Fanfare)
Gunther Mattheeusen
Harry Govaerts (Arkduif)